חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

קריסת קנה הנשימה בכלבים

 טל חסנוב (ממש עוד מעט וטרינרית)

יש לכם כלב מגזע קטן שנוטה להשתעל? לעיתים מתקשה מאוד לנשום? מראה אי סבילות למאמץ? נוטה להשמנה? יתכן מאוד שכלבכם סובל מקריסת קנה הנשימה.

קריסה של קנה הנשימה בכלבים הינה אחת הסיבות הנפוצות המובילות לשיעולים כרוניים בכלבים, לרוב קטנים ומבוגרים. פעמים רבות לקריסת קנה הנשימה מתלווה קריסה של דרכי האויר התחתונות יותר. המחלה נקשרה להיחלשות והתרככות של כל הרקמה התומכת של דרכי הנשימה, כולל את הסחוסים. היחלשות זו מתבטאת  בקריסתיות מוגברת של דרכי האוויר. 

המחלה עשויה להחמיר עם הופעת שינויים ניווניים ככל שהכלב מתבגר. 

קריסת קנה מופיעה בעיקר בשל נטיה גנטית אם כי במקרים מסויימים המצב נגרם מטראומה או ניתוח שעבר קנה הנשימה.

אילו כלבים נוטים לקריסת קנה?

קריסת קנה הנשימה אופיינית לכלבים מגזעים קטנים בגילאי ביניים ומעלה, יתכן מופע מולד אך הופעה בגיל צעיר היא נדירה. המחלה נדירה בכלבים מגזעים גדולים. כ- 90% מהכלבים הפחוסים סובלים מקריסה של דרכי האויר התחתונות. קריסת קנה הנשימה נדירה בחתולים וכשכבר מופיעה, סביר כי ישנו גוף החוסם את הטרכיאה. 

סימנים קליניים:

כלבים עם קריסת קנה עשויים שלא להראות סימנים קליניים כלל למשך תקופה ארוכה. עם הופעת גורמים מחמירים עלולים להתפרץ קשיי נשימה. דוגמאות לגורמים מחמירים הן השמנה, פרוצדורות בהרדמה, התגבשות זיהום, חשיפה לחומר המגרה את דרכי הנשימה, שיתוק של עצבים המעצבבים שרירי נשימה ועוד.  קריסת קנה מביאה לירידה בסבילות למאמץ וכפועל יוצא מכך מופיעה השמנה, שכאמור מחמירה כשלעצמה את הקושי הנשימתי, כך נוצר "מעגל קסמים" המתבטא בהחמרת הקליניקה.

התלונה העיקרית של מחלה זו היא שיעול שבסופו נפלטת ליחה,  או שיעול שורק הנשמע כקול אווז המכונה goose hunk- . השיעול יכול להופיע כמה פעמים ביום או כל היום, אך תמיד יהיה יומיומי. השיעול מוחמר בפעילות ובלחיצה על הצוואר. במקרים כרונים עשוי להופיע יתר לחץ דם ריאתי ומשנית לכך התפתחות כשל לב והתעלפויות.

אבחון:

אבחון קריסת קנה נעשה באמצעות צילומי רנטגן לבית החזה או צילום פלאורסקופיה (תמונה רציפה בזמן אמת על ידי קרני רנטגן). יתר על כן, ניתן לבצע טרכאוברונכוסקופיה- התבוננות עם מצלמה אל קנה הנשימה. המאפשרת הערכה נוחה של קנה הנשימה ואמדן רמת הקריסה אל תוך החלל. במקביל אפשר לקחת דגימה להערכת נוכחות דלקת או זיהום.  

בצילום הרנטגן המצורף ניתן לראות קריסה דרמטית של הקנה בנקודה המסומנת על ידי חץ כחול. בצילום שתחתיו צילום מברונכוסקופיה בכלב הסובל מקריסה של קנה הנשימה. 

ניתן לראות שדופן הקנה קורסת על עצמה. 

טיפול:

המחלה אינה הפיכה, ואינה ניתנת לתיקון מוחלט. לעיתים נדירות החיות מגיעות במצוקה נשימתית, אשר לרוב מופיע כאשר הקנה קרוס לחלוטין ומלווה בכיחלון הריריות. במצבים אקוטים (חריפים) הוטרינר יטשטש וירגיע את בעל החיים ויטפל בתרופות מיוחדות המדכאות שיעול. ניתן לתת חמצן וסטרואידים. 

במצבים הכרוניים טיפול מבוסס על מספר גורמים:

  1. סילוק הגורמים המחמירים- שימוש ברתמה במקום בקולר, הורדת משקל לכלב שמן, מניעת פעילות מאומצת, בייחוד בימים חמים.
  2. טיפול במחלות מקבילות כדוגמאת מחלות לבביות. טיפול בדלקת ובזיהום.
  3. טיפול סימפטומטי: נוגדי שיעול, מרחיבי סימפונות וסטרואידים.

במצבים קשים של קריסת קנה שאינם מגיבים לטיפול סימפטומטי אפשר לשקול ניתוח:

  • פרוטזות חיצוניות- ELR- Extra luminal Tracheal Ring Prosthesis.  מחקרים מראים ששימוש בפרוטזה עשוי להביא לשיפור משמעותי. 
  • סטנט פנימי-סטנט הינו צינור מרושת המוחדר לקנה הנשימה ותפקידו לשמור שהקנה ישאר פתוח למעבר אויר (בתמונה המצורפת). פרוצדורה זו קצרה ולא מסובכת, כיום הוא הטיפול המועדף.

סטנטים מותקנים בעזרת פלאורוסקופ. אחוזי הצלחה גבוהים ועומדים על 75-95%.

תופעות לוואי וסיבוכים: אם הסטנט אינו מונח היטב עלול להגרם גירוי של קנה הנשימה ושיעול, כמו כן כשל בהנחתו 

עלול להביא לתזוזה שלו ואף לשבר. בנוסף, תיתכן גדילת רקמה צלקתית לתוך הסטנט. החדרת סטנט עלול להגביר הסיכוי לזיהומים חיידקיים. עבור כל אחד מסיבוכים אלה ישנו מענה רפואי ופתרון.  

לסיכום, במצבי קריסת קנה, תחילה יוצע טיפול רפואי תרופתי. כאשר הטיפול הרפואי כשל, ניתן לשקול להחדיר סטנט. חשוב מאוד להבין שהן בטיפול תרופתי והן בהנחת סטנט, היענות הבעלים היא חשובה מאין כמותה שכן החדרת סטנט מלווה בטיפול תרופתי תומך, שיתוף הפעולה של הבעלים הינו נדבך חשוב וקריטי להצלחת הטיפול. 

התמונות במאמר זה לקוחות מן הספר: Nelson, Richard W., and C. Guillermo Couto. Small animal internal medicine-book. Elsevier Health Sciences, 2019.‏

שיתוף:

פוסטים נוספם:

אקרל ליק דרמטיטיס-Acral Lick Dermatisis

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) גרנולומת ליקוק- Lick Granuloma או בשמה הארוך יותר- Acral lick Dermatitis, הינה מופע ספציפי של דלקות עוריות זיהומיות. למחלות אלה יש

acute moist dermatitis -hot spot

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) מכירים את זה שכלבכם מלקק באובססיביות את אותה נקודה, עד שנוצר פצע אדמדם, לח ופתוח? מדובר במופע שמתרחש תוך שעות בודדות,

סינדרום הזנב השמוט – Swimmer’s Tail

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) חזרתם מבילוי בים עם כלבכם ופתאום הזנב שלו שמוט לחלוטין? יכול להיות שהוא סובל מ- Swimmer’s Tail Syndrome. מה היא התסמונת?

פפילומה בכלבים

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) וירוס הפפילומה קיים בכלבים ויכול לגרום לגידולים כרוביתיים, בייחוד באזור הפה.  פפילומה אוראלית (של חלל הפה) מופיעה בעיקר בכלבים צעירים משנתיים,

השאירו פרטים ונחזור אליכם

Call Now Button