מאת: טל חסנוב (וטרינרית)
גרנולומת ליקוק- Lick Granuloma או בשמה הארוך יותר- Acral lick Dermatitis, הינה מופע ספציפי של דלקות עוריות זיהומיות. למחלות אלה יש מופעים שונים וספציפיים לאזורים שונים בגוף (למשל אף או רגליים), או לגזעים שונים (למשל רועה גרמני).
אז מה היא בדיוק Lick Granuloma ומה מאפייניה?
מדובר בפלאק , בליטה עורית מעובה ונוקשה אשר ברוב המקרים מופיעה בקצוות הרגליים כתוצאה מליקוק אינטנסיבי.
הגרנולומה יכולה להגרם מכל דבר שהביא לליקוק ראשוני, והיא בעצם תוצר של מעגל גירוד הכולל התמכרות לפעולת הליקוק עצמה, ולכן החמרה מתמשכת.
גורמים:
טראומה מכל סוג, אלרגיה, עקיצה, זיהום, דלקות פרקים, ניתוח אורטופדי, בעיה נוירולוגית. חשוב לדעת- כ 50 אחוזים מהמקרים הינם על רקע פסיכוגני, כלומר בעיה בריאותית הקשורה במצב הנפשי, בעיקר סטרס, או על רקע אידיופטי, דהיינו מצב רפואי שאין לו סיבה ברורה או ידועה.
התהליך המתרחש מתחיל בליקוק אינטנסיבי > שחרור אנדרופינים > התמכרות. ללא קשר לגורם, ברוב המקרים הסיבוך הוא של פיודרמה עמוקה, כלומר תהליך הגירוד והליקוק האובססיביים מביאים לבסוף לזיהום בזקיק שהינו כה חמור עד שהזקיק נקרע, והזיהום חודר פנימה לשכבת הדרמיס.
ככל הידוע, Lick Granuloma מופיעה לרוב בכלבים בוגרים מעל גיל 5, בעיקר בזכרים (אידיופטי פסיכוגני).
תהליך ההיווצרות של Lick Granuloma:
תחילה בעקבות הליקוק נוצרת דלקת עורית (דרמטיטיס) שטחית הכוללת התקרחות, אדמומיות והפרשות שטחיות. בהמשך הדרמטיטיס מחמיר ומעמיק ונוצרים פלאקים (לקויות מוצקות ומוגבהות) וגרנולומות. רואים קלינית עור מעובה ושוליים מוגבהים עם פיגמנטציית יתר. יתכנו פיסטולות קטנות המפרישות מוגלה או דם.
אזורים אופייניים ליצירת Lick Granuloma:
פרקי הגפיים, הגפיים התחתונות וזנב. לרוב מופיעה לקות בודדת, במקרים רבים "נודדת", כלומר, אם יש גורם סיסטמי לגירוד והכלב חווה התמכרות לגירוד, הרי שלאחר טיפול בלקות ספציפית, תופיע במהרה לקות חדשה במקום אחר היות והכלב ממשיך להתגרד או ללקק.
אבחון:
על סמך היסטוריה וסימנים קליניים קלאסים, כמו כן- שלילת אבחנות מבדלות אחרות.
טיפול:
- הטיפול העיקרי הינו טיפול בזיהום העמוק באמצעות אנטיביוטיקה סיסטמית לתקופה של חודשיים לפחות.
- בחירת הטיפול ייעשה על פי רוב בהסתמך על תרבית ורגישות.
- מומלץ לפתור הבעיה\ הגורם הראשוני במידה וניתן.
- אם נחשד כי הגורם הוא התנהגותי, לעיתים מומלץ לשנות סביבה או אורח חיים ובמקרים מסויימים גם תרופות הרגעה ותרופות פסיכותרפיות.
- טיפולים מקומיים כמו למשל בן גיי או צפסיצין.
- קולר אליזבטני להפסקת הגירוד. חשוב להבין שקולר לא מהווה טיפול. הוא יינתן בשבועיים הראשונים עד להיעלמות הצורך לגרד בעזרת טיפול תרופתי מקביל ולאחריו הקולר יוסר.
- טיפול מקומי: Zostrix: (Capacin) : חומר שמונע ליקוק וגירוד. תרופה זו טובה במיוחד למקרים בהם מדובר בהתמכרות לגירוד, כפי שתיארנו לעיל. מריחת החומר עלולה לשרוף, ולכן לעיתים הוטרינר ימליץ להקדים ולמרוח אמלה או לידוקאין טרם מריחת ה Zostrix.
בטווח הארוך:
לקויות אלה עלולות להיות כרוניות וחזרתיות. ההמלצה היא לבצע מעקב אחר לקויות ה Acral lick dermatitis בעזרת סרגל, ולמדוד את אורך ורוחב הלקות. על הבעלים להיות מוכנים נפשית לטיפול שעשוי לקחת זמן מה, אך אם מקנים לכלב את הטיפול המיטבי, הסבלנות משתלמת!