טל חסנוב (ממש עוד מעט וטרינרית)
מה זו בכלל המטומה?
המטומה הינה נפיחות הנוצרת מהצטברות של דם בתוך רקמה, לרוב לאחר פגיעה בכלי דם באזור. המטומה אאורלית, Aural hematoma, הינה הצטברות של דם בין משטח הסחוס שבאפרכסת האוזן לבין עור האוזן. היא לרוב מתרחשת עקב גירוד עז או ניעור מאסיבי של הראש, הגורמים לפגיעה בכלי דם באזור האפרכסת. במצב שכזה, אפרכסת האוזן עלולה להתמלא בדם ולהתנפח באופן מפושט או מוקדי.
במקרים מסוימים הנפיחות כה גדולה שעשויה להביא לחסימתה של תעלת האוזן.
הצטברות הדם בין סחוסי האוזניים באה לידי ביטוי במשקל עודף המונח על הרקמה, דבר שמעבר לאי הנוחות שיוצר, גם עלול להביא לשמיטת האזור הדמי ושינויים מבניים, לעיתים בלתי הפיכים; מצב זה נפוץ יותר בכלבים אך בהחלט קיים גם בחתולים.
במישוש, קפל האוזן ירגיש גדוש ומלא נוזל.
המטומה קטנה לא תמיד תצריך התייחסות וטיפול, אך מקרים אחרים מחייבים התייחסות:
- כאשר ההמטומה כה גדולה עד לכדי חסימת תעלת האוזן. במצב זה, אין אפשרות להעריך את האוזן לקיום זיהומים ובנוסף אין אפשרות לטפל בזיהומים קיימים.
- כאשר ההמטומה מצויה במיקום שבו החלמה טבעית וספונטנית תביא להצטלקות שתגרום להיצרות של תעלת האוזן. לבעל חיים שסובל מהיצרות פרמננטית של תעלת האוזן יש נטייה רבה יותר לסבול מזיהומי אוזניים.
- כאשר הבעלים חש כי כובד קפל האוזן הדמי מביא לכאב או אי נוחות בקרב בעל החיים.
- סיבה נוספת להתערבות רפואית הינה על מנת למקסם את הסבירות שקפל האוזן הנפול יחזור למצבו הנורמלי לאחר תיקון ההמטומה, או על מנת למנוע הצטלקות נוספת של אפרכסת האוזן, מסיבות קוסמטיות.
כיצד ניגשים לטיפול ב- Aural hematoma?
ישנן דרכים רבות לגשת לבעיה זו ולווטרינרים שונים דרכים שונות לעשות זאת.
קיימת האפשרות להקנות טיפול תרופתי, כך שקו הטיפול הראשון הוא סטרואידים. ניתן לבצע טיפול בלייזר בעצמה נמוכה .
אספירציה:
פרוצדורה זו מערבת שימוש פשוט במזרק ומחט לשאיבת התוכן הנוזלי מתוך ההמטומה. הבעיה בהליך זה הינה השארת חלל ריק מנוזלים שכעת עלול להתמלא בהם מחדש, לכן למעשה ההקלה היא זמנית בלבד. יתרונות שיטה זו טמונים בכך שאינה יקרה ויחסית קלה לביצוע, אך החסרונות הן העלאת הסיכון לזיהום והסבירות לצורך בשאיבות נוספות.
במידה וקריש הדם הנוצר מההמטומה כבר מאורגן ומצוי לקראת שלב ההצטלקות, יתכן ולא יישאר נוזל רב לשאיבה ואז הטכניקה לא תעזור כלל.
Pie-Crusting Sutures:
בשיטה זו מבוצע חתך כירורגי באזור אפרכסת האוזן. ההמטומה מנוקזת על נוזליה והקרישים שמכילה. על מנת למנוע מההמטומה מלהתמלא שנית בנוזלים, נעשים תפרים מרובים באזור ההמטומה (יתכנו צורות, זוויות ואופנים שונים לביצוע התפרים), לעיתים הפרוצדורה מצריכה חיתוך חלק מסחוסי האוזן. את התפרים שנעשו משאירים לפרק זמן של כ 3 שבועות בכדי לוודא שרקמת הצלקת שנוצרת ממוקמת היטב ומונעת הצטברות של נוזלים נוספים.
Teat Cannula placement:
קנולה הינה מכשיר קטן המשמש במקור לטיפול בדלקות עטין בבקר, ויתרונו בכך שמאפשר ניקוז הפרשות מזוהמות מחללי הגוף החוצה. ניתן להשתמש בקנולות אלה במצבים של המטומה אוראלית בכלבים, וזאת רק במידה ואפרכסת האוזן גדולה מספיק לעיגון הקנולה. עם השימוש בקנולה כל הנוזלים, הדם והזיהום (אם קיים) מתנקזים החוצה ובכך לרוב לאחר שבועות ספורים האזור נרפא. הצלחת הטיפול תלויה בטולרנטיות בעל החיים לקנולה המצויה באוזנו.
כיצד מתנהלים במידה וישנו זיהום פעיל באוזן?
מצב זה אינו נדיר שכן זו אחת מהסיבות בגינה בעל החיים ניער וגירד את אוזנו מלכתחילה. על כן יש לטפל במקביל בשתי הבעיות- הן בהמטומה והן בזיהום באוזן. יהיה צורך לנקות את האוזן, לבחון מיקרוסקופית את ההפרשות ממנה, ולטפל תרופתית .
מה יקרה אם נבחר שלא לטפל?
בסבירות גבוהה, ובייחוד אם אין מעורבות של זיהום, ההמטומה יכולה להחלים מעצמה. הנוזלים אשר יוצרים את ההמטומה יספגו בחזרה והנפיחות באפרכסת האוזן תיעלם. הבעיה העיקרית הינה הצטלקות מרובה שתתרחש באזור האוזן, ובעיקר העובדה שהאוזן לא תחזור למראה הקודם שלה, אלא תרכוש מראה נפול ועם איזורים בלתי רגולריים.
![](https://faktorvet.co.il/wp-content/uploads/2024/10/2-640x1024.webp)
יש לציין שטיפול מלא בהמטומה גדולה יכול לקחת חודשים מרובים, במהלכם בעל החיים יסבול מאי נוחות
ומה בנוגע להמטומה אאורלית בחתולים?
המצב בחתולים עלול להיות מורכב יותר מאשר כלבים, בייחוד משום שסחוס האוזן בחתולים הינו רגיש יותר לדלקות, והצטלקויות יהיו חמורות יותר.
לפיכך המטומה בלתי מטופלת עלולה בסבירות גבוהה יותר להביא להיצרות תעלת האוזן ומעלה את הפוטנציאל ארוך הטווח לזיהומי אוזניים.
בדומה להמטומה אאורלית בכלבים, גם בחתולים הגורם העיקרי הינו ניעורי ראש משניים לזיהומי אזניים (באופן הנפוץ ביותר, זיהומי האזניים נגרמים מאקריות). בחתולים חשוב במיוחד למנוע גירוד וניעור האוזן לאחר טיפול כירורגי בהמטומה, הכולל קולר אליזבטני לכ- 3 שבועות.
במידה ובעל החיים שלכם מראה אי נוחות באזור האוזן הכולל גירוד האזור, ניעור הראש או שמופיעה נפיחות של סחוסי האוזן, יתכן והוא סובל מהמטומה אאורלית; במצב זה מומלץ לגשת לקבל טיפול וטרינרי.
![](https://faktorvet.co.il/wp-content/uploads/2024/10/4-1-640x1024.webp)
![](https://faktorvet.co.il/wp-content/uploads/2024/10/1-640x1024.webp)
![](https://faktorvet.co.il/wp-content/uploads/2024/10/3-640x1024.webp)