מי לא מכיר את הבל הפה הלא נעים של חיית המחמד האהובה שלו. ריח לא נעים (בלשון המעטה) הנודף מפיו של כלבכם (או כלבתכם) מופיע בדרך כלל בגילאים מתקדמים של שלוש שנים ומעלה ונובע מהצטברות של אבנית (Dental plaque) על גבי השיניים. אבן השן נוצרת על ידי רובד של חיידקים החיים על גבי השיניים. בעבר, עת שוטטו זאבים (אבות הכלבים שלנו) בערבות הסוואנה או ביערות צפון אמריקה וצדו למחייתם, הם פיצחו עצמות וקרעו חתיכות בשר מן הטרף. פעולות אלה גרמו לשפשוף השיניים ולמעשה מנעו אפשרות להיווצרות אבן שן משמעותית. אך לאקי הפודל או בוני הלברדור כבר אינם קורעים בשר מטרף ואינם מפצחים עצמות ונוצות, הם אוכלים כופתיות מזון יבש שאנחנו מספקים להם. חייהם נוחים וחוץ מלנוח וליהנות לא נדרש מהם כלום. התוצאה של זה היא הצטברות עצומה של אבן שן בתוכה חיים מיליארדי חיידקים הגורמים לריח פה נוראי. מעבר לריח הפה שהוא מאוד לא נעים, הצטברות האבן מובילה גם לדלקות חניכיים ודלקות של עצם הלסת- מה שמוביל להתנדנדות של שיניים וכמובן הפסקת אכילה.
אז מה עושים עם הריח הזה? למעשה אפשר לעשות שני דברים: הראשון- למנוע היוצרות אבן שן והשני- להסיר את האבן בכל פעם שהיא מתחילה להצטבר.
פעילות המניעה נעשית בבית בפעולה מאוד פשוטה שכולנו עושים- צחצוח שיניים יומיומי. את שיני הכלב ניתן לצחצח עם מברשת רגילה של בני אדם. אבל, אין להשתמש במשחת שיניים שלנו מכיוון שכלבים בולעים את המשחה וזה לא בריא. יש להשתמש במשחה מיוחדת לכלבים הפוגעת בחיידקי השן וניתנת לבליעה בלי לגרום שום נזק. הצחצוח צריך להיעשות על בסיס יומיומי. דרך נוספת למניעת אבן שן היא הקפדה על מזון יבש קשה (לא רטוב) המשייף את אבן השן וכן מתן עצמות גדולות (בקר לא עוף) שאינן ניתנות לבליעה או עצמות מיוחדות מחנויות של ציוד לחיות בית. לעיסת העצמות גורמת לחיכוך השיניים ולמניעת היווצרות אבן. בשום אופן אין לתת עצמות הניתנות לפיצוח ובליעה- שכן אלה עלולות לגרום לקרעים וחסימות במערכת העיכול ולפציעות בפה.
הסרת אבן שהצטברה זמן רב עקב אי צחצוח נעשית רק על ידי וטרינר, כשהכלב בהרדמה מלאה. פעולה זו נעשית עם סקיילר (המכשיר החשמלי שכולנו שונאים אצל השיננית) ועוד כלים הזהים לאלה של רופא השיניים. בעת הצורך, ניתן גם לעקור שיניים מתנדנדות ונעשה גם חיטוי של חלל הפה.
מומלץ לבדוק את חלל הפה של כלבכם לפחות פעמיים בשנה אם הוא בן שלוש ומעלה אצל הווטרינר המטפל.
שלכם , ד"ר גלעד פקטור.