חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מחלות בחתולים

מחלת כליות פוליציסטיות בחתולים

לאחרונה הגיע למרפאה מיילס, חתול פרסי מקסים, מסורס בן 9 שנים עם תלונה על מצב רוח ירוד, תיאבון ירוד, הקאות והשתנה מחוץ לארגז. מבדיקות הדם והשתן של מיילס עלתה תמונה ברורה של מחלת כליות. בדיקת אולטראסאונד אישרה את האבחנה- מחלת כליות פוליציסטיות.

מהי מחלת כליות פוליציסטיות?

מחלה תורשתית המופיעה בעיקר בחתולים פרסיים (אבל לעתים גם בחתולי הימלאיה ובריטים קצרי שיער). מדובר בהופעה של ציסטות (כיסי נוזל) ברקמת הכליה המתרבות ופוגעות בתפקוד הכליה. לרוב המחלה מאובחנת החל מגיל 7 שנים, למרות שכאמור מדובר במחלה תורשתית מולדת.

הסימנים הקליניים:

הגברה בשתיה ובהשתנה, אובדן תיאבון וירידה במשקל, בחילות, הקאות ועייפות כללית. אלו הם סימנים המתאימים למחלת כליות.

אבחנה:

בדיקות הדם והשתן תאשרנה שישנה מחלת כליות. מה נצפה למצוא בבדיקות אלה?

בבדיקות דם: אנמיה (בשלבים מתקדמים של המחלה), עליה ברמות קריאטינין ואוריאה (תוצרי פירוק שריר וחלבון שאמורים להיות מופרשים בשתן).

בבדיקות שתן: ריכוז השתן נמוך (כי הכליה אינה מצליחה לרכז את השתן), אובדן חלבון בשתן.

מדידת לחץ דם אף היא אמצעי אבחון חשוב, שכן ישנה עליה בלחץ הדם בשל הפגיעה הכלייתית.

אולטראסאונד יאשר אבחנה של מחלת כליות פוליציסטיות. בבדיקה זו ממש רואים ציסטות (המופיעות ככיסים שחורים בכליה).

טיפול:

אין מרפא למחלת כליות פוליציסטית. הטיפול הינו טיפול תומך על מנת לאפשר לבעל החיים להרגיש טוב ולמנוע המשך פגיעה בכליות. להלן מס' פעולות שיש לנקוט:

שינוי הזנה למזון המיועד לטיפול בכליות פגועות. מזון זה חייב להיות דל חלבון, דל זרחן ודל מלח. רצוי להשתמש במזון רפואי ווטרינרי. ישנו יתרון למזון רטוב שכן יש חשיבות לשמירה על כמות נוזלים גבוהה בגוף.

מאזן נוזלים בגוף: חשוב לעודד שתיה וצריכה של נוזלים על מנת למנוע התייבשות. לעתים נדרשת תמיכה באמצעות מתן נוזלים תת עוריים מס' פעמים בשבוע.

מניעת אנמיה: יש לטפל על ידי מתן דרבופואטין (תחליף להורמון המופרש מהכליות ומעודד יצירת כדוריות דם אדומות), ויטמין 12 B וברזל.

מניעת בחילות והקאות: הצטברות רעלנים בגוף וחומצות רבות גורמת לכיבים במערכת העיכול, לבחילות והקאות. על מנת למנוע תחושות קשות אלה ניתנים נוגדי הקאה ומווסתי חומציות מערכת העיכול. תחושות אלה מובילות לירידה בתיאבון ולכן יש להוסיף פעמים רבות תרופות שמעודדות אכילה ותיאבון.

טיפול ביתר לחץ דם: תרופות מרחיבות כלי דם שמטרתן להוריד את לחץ הדם.

טיפול באובדן חלבון בשתן: ישנן תרופות העוזרות במניעת איבוד חלבון בשתן ובהורדת לחץ הדם כגון: אנלפריל ובנזפריל.

מתן קושרי זרחן ותוספת של אשלגן: בעת מחלת כליות יש ירידה ברמות אשלגן אותו יש להשלים וחשוב לשמור על רמות זרחן נמוכות שכן זרחן פוגע בכליות.

לסיכום: מחלת כליות פוליציסטיות אינה ניתנת לריפוי, אך אבחון מוקדם יכול למנוע החמרה של המצב ולאפשר לחתול לחיות עם איכות חיים טובה.

שלכם, ד"ר גלעד פקטור.

שיתוף:

פוסטים נוספם:

אקרל ליק דרמטיטיס-Acral Lick Dermatisis

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) גרנולומת ליקוק- Lick Granuloma או בשמה הארוך יותר- Acral lick Dermatitis, הינה מופע ספציפי של דלקות עוריות זיהומיות. למחלות אלה יש

acute moist dermatitis -hot spot

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) מכירים את זה שכלבכם מלקק באובססיביות את אותה נקודה, עד שנוצר פצע אדמדם, לח ופתוח? מדובר במופע שמתרחש תוך שעות בודדות,

סינדרום הזנב השמוט – Swimmer’s Tail

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) חזרתם מבילוי בים עם כלבכם ופתאום הזנב שלו שמוט לחלוטין? יכול להיות שהוא סובל מ- Swimmer’s Tail Syndrome. מה היא התסמונת?

השאירו פרטים ונחזור אליכם

Call Now Button