חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

Eosinophilic granuloma גרנולומה אאוזינופילית

 מאת: טל חסנוב (ממש עוד מעט וטרינרית)

קומפלקס מחלות זה יכול להופיע הן בחתולים והן בכלבים. מדובר במספר מצבים שהמאפיין המשותף להם הינו מעורבות של תאי מערכת החיסון מסוג אאוזינופילים.

קומפלקס מחלות אאוזינופיליות בחתולים FELINE EOSINOPHILIC GRANULOMA COMPLEX

מדובר בקבוצת מחלות עור אשר לרוב מופיעה באופן משני לאלרגיות. באופן פחות שכיח מתפתחת כתגובה לזיהומים, ובמקרים נדירים יותר הקומפלקס מוגדר כגנטי או "אידיופטי", דהיינו ללא גורם רפואי ידוע.  

תסמונת זו כוללת קבוצת נגעים המשפיעים על העור, ריריות וחלל הפה בחתולים. על מנת לקבוע כי חתול סובל מקומפלקס גרנולומה אאוזינופילית, יש לשלול גורמים אחרים. ישנם שלושה סוגי מופעים עוריים, אשר יכולים להופיע כל אחד בנפרד או כולם גם יחד:

  1. Indolent ulcer, כיב אאוזינופילי, כיב בלתי כואב.
  2. Eosinophilic plaque- פלאק אאוזינופילי.
  3. Eosinophilic granuloma- גרנולומה אאוזינופילית.

כיב אאוזינופילי INDOLENT ULCER:

חתולים המפתחים כיב זה לרוב מתלקקים- דבר שמראש תורם להתפתחות הכיב. מדובר בתגובה יחסית מיידית לנוכחות אלרגיה, בייחוד אלרגיה לעקיצות פרעושים. בכיבים אלה יכולים להיות מרכיבים זיהומיים , ולפיכך הגיוני לטפל אנטיביוטית. 

כיב אאוזינופילי. לקוח מ- Muller&Kirk’s

מבחינה קלינית, בשלבים הראשוניים המראה מכיל גלדים, אדמומיות והתכייבות קלה של קצוות השפה. בהמשך הכיב גדל והשיער באזור נושר לחלוטין. הכיב הופך נפוח ובולט. בחלק מן המקרים הפרשה מוגלתית מופרשת מן הפצע. מיקום שכיח ביותר הוא לאורך השפה העליונה. נדיר שכיבים אלה מגרדים או כואבים. דגימה ציטולוגית של הכיב תאפשר להבדיל בין מצב זה לבין כיבים מזוהמים או גידולים. לרוב אין צורך לעשות ביופסיה, אך יתרונה בשלילת גורמים אחרים למופע המתואר.  

2. גרנולומה אאוזינופילית בחתולים: FELINE EOSINOPHILIC GRANULOMA

Fat chin כחלק מגרנולומה אאוזינופילית.  לקוח מ- Muller&Kirk’s

גרנולומה אאוזינופילית\ גרנולומה לינארית גם היא מופיע נפוץ על גבי העור או בחלל הפה בחתולים. מתוך שלל המופעים של הקומפלקס האוזינופילי, לנגע זה קיים מגוון המופיעים הרחב ביותר. גם מופע זה איננו מגרד. קשה לצפות את תגובתם של נגעים אלה לטיפול, גם לא לטיפול אנטיביוטי, שמנגד, פועל מצויין על הכיב האאוזינופילי. הנגעים המדוברים הינם בעלי צורת שומות בגדלים שונים. לעיתים מופיע פלאק עורי מוגבה. לרוב הלקות אדמדמה. לעיתים כחלק מהגרנולומה מופיעים נגעים בסנטר של החתול- מופע המכונה  fat chin. לרוב הנגעים חסרי שיער. באופן הנפוץ ביותר נגעים אלה מופיעים בירכיים האחוריות, בפנים ובחלל הפה. גם הם אינם מגרדים במרבית המקרים.  מופע זה מופיע פעמים רבות בחתולים בני פחות משנה, וחולף באופן ספונטני לאחר 3-5 חודשים. 

3. פלאק אאוזינופילי Eosinophilic plaque:

פלאק אאוזינופילי. לקוח מ- Muller&Kirk’s

מופע עורי זה, בניגוד לשניים האחרים, עשוי להיות מלווה בגירוד חמור. ליקוק על ידי החתול מחמיר את המופע ומביא ליצירת נגעים חדשים. ניתן למצוא נגעים יחידים או מפושטים, מוגדרים היטב, מוגבהים, אדמומיים, מפרישים, לרוב מכוייבים עם שוליים לבנים נקרוטיים. צורתם לרוב אובאלית. המיקום הנפוץ ביותר הוא הבטן וירכיים פנימיות. זיהום משני הוא נפוץ, ובחלק מהחתולים הסובלים מהלקויות, טיפול אנטיביוטי יספיק על מנת לפתור את הבעיה. תיתכן הגדלת קשרי לימפה איזורית. פלאק אאוזינופילי לרוב מופיע בחתולים הסובלים מבעיות נוספות המביאות לגירוד, ולא רק אלרגיה. גם מראה זה עלול להחשיד בגידול ויש להבדיל בניהם על ידי סדרת בדיקות. 

כיצד אדע האם החתול שלי סובל מגרנולומה אאוזינופילית?

כאמור, ברוב המקרים לקויות אלה אינן כואבות או מגרדות, ולכן הופעת נגעים מתוארים שאינם מטרידים את החתול, מעלים חשד בקומפלקס מחלות זה. על מנת לאבחן באופן סופי יש להגיע עם החתול לוטרינר. אצל הוטרינר יבוצע אבחון אלרגיות לגורמים שונים, תבוצע בדיקה גופנית ולקיחת היסטוריה מדוקדקת. לאחר מכן, תילקח דגימת תאים (ציטולוגיה) מן הלקות ותאופיין תחת מיקרוסקופ. במקרים מסוימים יהיה צורך בביצוע בדיקות דם ספציפית על מנת לשלול מצבי מחלה אחרים. לעיתים יעלה הצורך בלקיחת ביופסיה.

מה הטיפול?

על פי רוב הטיפול כנגד תסמונת זו הינו באמצעות סטרואידים. עם זאת, כדאי לאתר את הגורם הראשוני ולטפל בו באופן ספציפי. לדוגמא, אם הסינדרום האאוזינופילי התפרץ על רקע אלרגיה למזון, הרי שהוטרינר ימליץ על מזון מותאם וטיפול ייעודי. לעיתים הטיפול בסטרואידים יהיה גם סיסטמי וגם מקומי. במקרים מסויימים תתווסף לטיפול גם אנטיביוטיקה. קיימים דיווחים על שימוש בלייזר להסרת גרנולומה אאוזינופילית מהלשון.

גרנולומה אאוזינופילית בכלבים:

בכלבים, גרנולומה אאוזינופילית היא הרבה פחות נפוצה  מאשר בחתולים, גם בהם הגרנולומה מופיעה בעור ובחלל הפה, אולם הגורם לה איננו ידוע. אחד החשדות הוא שמדובר בגרנולומה על רקע עקיצת חרק, נגיעות בגורמים מזהמים או טראומה עורית. כנראה שישנה מעורבות גנטית היות וישנם גזעים המצויים בסיכון יתר לסבול מגרנולומה אאוזינופילית: האסקי סיבירי וקווליר קינג צ'ארלס. מעורבות של תאים מסוג אאוזינופילים ברקמה הנגועה ובדם יחד עם תגובה למחלישי מערכת החיסון (סטרואידים) מחשידים כי מדובר בתגובת רגישות יתר. העובדה שלמופע העורי יש התנהגות עונתית, מחזק את החשד כי מדובר בתגובת רגישות יתר לגורמים סביבתיים כאבקנים או חרקים. 

כיצד אדע האם הכלב שלי סובל מגרנולומה אאוזינופילית?

אמנם תיתכן התפרצות בכל גיל, גזע או מין, אך באופן הנפוץ ביותר יופיע בכלבים צעירים מגיל 3 שנים ולרוב כאמור בזכרים מגזע האסקי סיבירי או קווליר קינג צ'ארלס. לרוב הגרנולומה מופיעה כנגעים מכוייבים באזור החיך או מסות קטנוטת באזור הלשון. לנגעים לרוב גוון ירוק-אפרפר. באופן נדיר יותר יופיעו נגעים עוריים בשאר חלקי הגוף. הנגעים העוריים לרוב אינם מגרדים או כואבים, ומלבדם הכלב בריא. 

במקרה של חשד יש לגשת לייעוץ וטרינרי. האבחנות המבדלות לגרנולומה אאוזינופילית הינן הפרעות גרנולומטוטיות אחרות או גידולים. האבחנה מבוססת על לקיחת ביופסיה. תחת המיקרוסקופ יזהה הוטרינר או הפתולוג מופע מיקרוסקופי הקרוי “flame figure”, מופע ייחודי למעורבות של גרנולות אאוזינופיליות. בנוסף, בבדיקות דם לעיתים תופיע עליה בספירת התאים האאוזינופילים. 

מה הטיפול?

גרנולומות אאוזינופיליות בכלבים מגיבות היטב לטיפול בסטרוןאידים. חלק מהגרנונלומות חולפות באופן ספונטני. 

שיתוף:

פוסטים נוספם:

אקרל ליק דרמטיטיס-Acral Lick Dermatisis

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) גרנולומת ליקוק- Lick Granuloma או בשמה הארוך יותר- Acral lick Dermatitis, הינה מופע ספציפי של דלקות עוריות זיהומיות. למחלות אלה יש

acute moist dermatitis -hot spot

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) מכירים את זה שכלבכם מלקק באובססיביות את אותה נקודה, עד שנוצר פצע אדמדם, לח ופתוח? מדובר במופע שמתרחש תוך שעות בודדות,

סינדרום הזנב השמוט – Swimmer’s Tail

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) חזרתם מבילוי בים עם כלבכם ופתאום הזנב שלו שמוט לחלוטין? יכול להיות שהוא סובל מ- Swimmer’s Tail Syndrome. מה היא התסמונת?

פפילומה בכלבים

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) וירוס הפפילומה קיים בכלבים ויכול לגרום לגידולים כרוביתיים, בייחוד באזור הפה.  פפילומה אוראלית (של חלל הפה) מופיעה בעיקר בכלבים צעירים משנתיים,

השאירו פרטים ונחזור אליכם

Call Now Button