מאת טל חסנוב (עוד מעט וטרינרית)

מדוע עפעפיו של החתול שלי מורמים? האם זה מפריע לו? אולי זה מפריע לכם?
סינדרום Haw’s, או באנגלית Haw’s syndrome, הינו סינדרום הקיים בחתולים ומתבטא בעליה דו צדדית של העפעף השלישי (nictating membrane), הממוקם בזוית העין הפנימית.
העפעף השלישי הינו עפעף נוסף בעל צבע שקוף הקיים בחתולים, כלבים ויונקים נוספים. מטרתו ליחוח העין וכן הגנה מכנית ולימפטית עליה.
למעשה, מספר מחלות יכולות להביא לעליית העפעף השלישי, אותן ניתן לחלק למחלות דו צדדיות וחד צדדיות:
גורמים לעליה חד צדדית כוללים מחלה בארובת העין, שמיטת בלוטת הדמעות או דלקות מקומיות.
גורמים לעליה דו צדדית של העפעף השלישי כוללים רזון, התייבשות, פגיעה בעצבוב רצוני של העין (Dysautonomia), דלקות מערכתיות וסינדרום Haw’s.
מה גורם לסינדרום Haw’s?
למעשה הסיבה לכך אינה ידועה לחלוטין, אך המנגנון המוצע כיום קושר בין סינדרום Haw’s לבעיות במערכת העיכול. ניתן להסביר את הקשר בין עליית העפעף למערכת העיכול בשני מנגנונים:
- יש הקושרים את הסינדרום בבעיית איזון עצבית שגורמת לעליה בטונוס הפראסימפטטי. במילים אחרות- הגוף מגביר את הפעולות הקשורות ברגיעה, מנוחה וכן פעילות מעיים, לכן מוגברת תנועתיות המעיים ובשל כך מופיעים שלשולים. עליית העפעף השלישי כנראה נגרמת בשל שינוי בדרך בה העצבים משפיעים על העין.
- כמו כן, הוצע כי קיים קשר למחלות ויראליות של מערכת העיכול או נגיעות בתולעי מעיים.
איך אדע אם לחתול שלי יש סיכוי ללקות בסינדרום Haw’s?
קשה לענות על שאלה זו באופן חד משמעי, בעיקר בגלל שהסיבה אינה ברורה, אך סטטיסטית הסבירות היא שהסינדרום יופיע בפרטים מבוגרים מגיל שנתיים, בבתים בהם יש מספר חתולים או בחתולים שנוהגים לצאת אל מחוץ לבית.
כמו כן, בבתים בהם יש מספר חתולים, ברגע בו חתול אחד מראה עליה של העפעף שלישי, הסבירות עולה שבתוך מספר שבועות יסבלו גם החתולים האחרים מהתופעה.
כיצד מאבחנים סינדרום Haw’s?
תחילה, שימו לב לחתול. האם העפעף השלישי בשתי העיניים מורם? אם כן, חשוב לעקוב ולבדוק האם הוא משלשל. כאמור, המנגנון המשולב עם בעיות מעיים אינו מוכח ולכן קיום שלשול אינו מאשר ואינו שולל את הסינדרום.
כאשר תגיעו לטיפול רפואי אצל הוטרינר, תתבצע בדיקה גופנית ובדיקה אופתלמולוגית (בבדיקת עיניים).
במרפאה, תחילה יוודא הוטרינר כי החתול אינו סובל מרזון או התייבשות, מאחר וכאמור גם הן מביאות לעליית עפעפיים. לאחר מכן ישללו דלקות ומצבים אחרים שיכולים לגרום לכך.
בנוסף, ניתן לבצע מבחן phenylephrine- המבחן כרוך בטפטוף טיפות המכילות חומר אשר מעודד את מערכת העצבים האחראית על השליטה של העפעף השלישי. תוצאת מבחן חיובית תוגדר כאשר עפעפיו של החתול יחזרו למקומם- הרי שזה אבחנתי לסינדרום Haw’s.
טיפול ותחזית רפואית עתידית:
חשוב לציין- ראייתו של החתול איננה נפגעת לטווח הרחוק כלל! תיתכן הפרעה זמנית לראיה, ולו רק בגלל הקטנת שדה הראיה על ידי העפעף המורם.
מאחר והסינדרום מקושר לבעיה ראשונית, פתרון הבעיה תביא גם לחזרת העפעפיים למקומם. לרוב הבעיה חולפת לאחר שבועות ספורים אולם אין להקל בכך ראש! בשל הקורלציה בין סינדרום זה לבין מחלות מעי ושלשולים, כמו גם הסיכוי שעפעפיו של החתול מורמים בגלל התייבשות- מומלץ מאוד הגיע לאבחון ראשוני. התייבשות ושלשולים בעצמם יכולים להביא למגוון בעיות אחרות וחשוב לשלול אותן כדי שאתם והחתול שלכם תוכלו להיות רגועים.