חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

acute moist dermatitis -hot spot

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית)

מכירים את זה שכלבכם מלקק באובססיביות את אותה נקודה, עד שנוצר פצע אדמדם, לח ופתוח? מדובר במופע שמתרחש תוך שעות בודדות, דהיינו- אקוטי. 

אז מה זה Hot Spot?

Hot Spot, נקראת גם Acute Moist Dermatitis או Pyotraumatic Dermatitis, הינה אחת מן המחלות בתוך קומפלקס מחלות עור שטחיות- Surface Pyoderma.

מדובר בלקות מוקדית וכואבת המתבטאת בנגע עורי מזוהם, התקרחות ממוקדת, או נגע אדמדם ומפריש. תיתכן לקות אחת או מספר לקויות. לרוב תוצאה של self trauma. אחד ממאפייניה היא הופעה מהירה ואקוטית וכן החמרה אקוטית.  עקרונית, נגע שכזה עשוי להופיע בכל מקור בגוף, אך hot spot אמיתי בהגדרתו הוא כזה המופיע בחלק האחורי של הגוף, בייחוד בשורש הזנב או בחלקן החיצוני של הירכיים. גזעים רגישים הם כאלה עם פרווה סמיכה או ארוכה, והמופע נפוץ יותר בקיץ. כל גורם המתחיל מעגל גירוד יכול להביא לכך. הנגעים כואבים, מגרדים, מדיפי ריח רע. הם עשויים להיות בולטים לעין או חבויים תחת כסות הפרווה.

מה גורם ל Hot Spots?

כאמור, נגעים אלה לרוב נגרמים מטראומה עצמית, דהיינו בעל החיים פגע בעצמו. למשל, גירוד אובססיבי. הכלב מתגרד באופן אינטנסיבי עד שיוצר פצע פתוח. גורמים אפשריים המביאים לגרד שכזה:

  • אלרגיות- בעיקר אלרגיות למזון, לפרעושים או אלרגיות לגורמים סביבתיים. 
  • תגובה לעקיצות פרעושים- למעט רגישות לפרעושים, כלבים יגיבו בגרד גם לאקריות, פשפשים, יתושים, דבורים, זחלים וכדומה. 
  • דלקות אזניים- בעיקר זיהומים הנגרמים מחיידקים או שמרים בתעלת האוזן, יכולים לגרום לגרד בתעלת האוזן, דבר היוצר  Hot spotבאזור האפרכסות, סביב בסיס האוזן או בצוואר. 
  • דלקות עוריות (פיודרמה)- זיהומי עור ראשוניים נגרמים גם הם פעמים רבות מחיידקים או שמרים, ומביאים את הכלב לגירוד כה משמעותי שיוצר אזורי hot spot משניים וכואבים.
  • טיפוח לקוי- כלבים עם פרווה לא מטופחת או שאינם עוברים סירוק תדיר עלולים לנשוך את עצמם ולהתגרד, דבר הגורם לפצעים פתוחים. כאשר הפרווה צפופה וסבוכה, אזור הפצע נשאר לח ומעודד צמיחה והתבססות חיידקית, מה שיוצר את הסביבה האידיאלית להיווצרות Hot spot.
    – שעמום- כלבים, כמו אנשים, עלולים לפתח התנהגויות שליליות ורפטטיביות כתוצאה משעמום. אחד מההרגלים השליליים הוא ליקוק הפרווה, דבר שמביא ליצירת Hot spots.
    – בעיות אורטופדיות- כלבים עם דלקות פרקים או בעיות גב ואגן נוטים לשכב במשך זמן ארוך במהלך היום. שכיבה על צד אחד יוצרת חבורות בנקודות הלחץ, כמו למשל ירכיים או עקבים, והדבר משמעותי יותר בכלבים מבוגרים או רזים.  היה והכלב מלקק את פצע הלחץ, מתפרצים פצעי לחץ באזור. כמו כן, לכלבים יש נטיה ללקק מפרקים מודלקים, בדומה לאנשים שנוטים לשפשף מפרק כואב.
    – דלקת בשקים אנאלים- שקים אנאלים מודלקים או גדושים הם כואבים ומציקים. כלבים מלקקים את האזור הסובב את הרקטום ועלולים לגרום ל Hot spots  באזור בסיס הזנב. 
  • גוף זר- חפצים שונים, בדגש על קוצים או מלענים שנתקעים בגופו של הכלב, גורמים למטרד ולגירוד אינטנסיבי.

"Hot Spots יכולות לגדול דרמטית בפרק זמן קצר"

כאשר כלב מלקק נקודה כואבת או שורפת, הדבר גורם לגירוי קצוות עצבים עוריים ושטחיים, דבר הגורם לסטימולציה של העצבים ובתגובה לכך מחמיר הגירוד ולכן מביא לעוד ליקוק, נשיכות וגירוד. למעשה נוצר "מעגל" של ליקוק-גירוד-ליקוק החוזר חלילה ומהווה הבסיס לטראומה העצמית שלבסוף יוצרת את ה Hot spot הידוע לשמצה. 

מסיבה זו, נגעים אלה יכולים לגדול באופן דרמטי כהרף עין. בעלי כלבים יכולים ללכת לעבודה לאחר שהבחינו בלקות מינימלית, ובשובם הביתה לגלות שהלקות גדלה משמעותית והפכה מפרישה ומזוהמת.

כיצד מטפלים ב Hot Spots?

מטרת העל בטיפול בנגעים הללו היא עצירת הטראומה ומניעת התפתחות זיהום עורי עמוק. לפיכך, הצעד הראשון הינו עצירת הפגיעה העצמית של הכלב. חלק מן האפשרויות הקיימות לעצירת הפגיעה:

  • שימוש בקולר אליזבטני (קונוס)- מונע מהכלב את האפשרות לגרד את אזור ה Hot Spot. 
  • כיסוי ה Hot Spot באמצעות בד או תחבושת.
  • סטרואידים מקומיים או סיסטמיים ואנטיהיסטמינים להפחתת הגירוד. כמובן שהשימוש בתרופות אלה ייעשה לאחר התיעצות עם וטרינר.
  • ישנם חומרים נוספים שעשויים להקל על הגירוד, כמו למשל אפוקוול. 
  • במקרים של hot Spot חמור במיוחד, לעיתים יהיה צורך בשימוש באנטיביוטיקות.
  • לרוב נדרש שילוב של כמה מהאפשרויות לעיל על מנת לחדול הגירוד והטראומה. 

בד בבד עם הטיפול למניעת הגירוד, חובה למצוא את הסיבה הראשונית לגירוד ולטפל בה, אחרת הבעיה תיפתר באופן זמני בלבד. דוגמאות לטיפולים אפשריים:

  • אם הגירוד נובע מגודש בשקים אנאלים, יהיה צורך לרוקנם ולעיתים לטפל תרופתית.
  • אם הגירוד נגרם מאלרגיה לפרעושים, יהיה צורך בטיפול שוטף נגד פרעושים
  • אם מדובר בארטריטיס, הוטרינר עשוי להמליץ על טיפול בנוגדי דלקת לא סטרואידים (NSAIDS)
  • וכדומה..

נוסף על כל הטיפולים שצויינו, חובה להשאיר את אזור ה Hot Spot מאוורר, לגלח את השיער שסביב ולדאוג שהאזור ישאר יבש.

כיצד אפשר למנוע מלכתחילה היווצרות של Hot Spot?

יש לשים לב באופן עקבי למצבו של הכלב, לראות שאינו מתגרד, מתלקק או לא נינוח. במידה וידוע לנו שכלבנו סובל מאחת הבעיות שעלולות לגרום ל Hot Spot, רצוי לטפל בבעיה מראש. אצל חלק מן הכלבים יידרש טיפול וטיפוח עונתי הכולל סירוק ותספורת. 

שיתוף:

פוסטים נוספם:

אקרל ליק דרמטיטיס-Acral Lick Dermatisis

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) גרנולומת ליקוק- Lick Granuloma או בשמה הארוך יותר- Acral lick Dermatitis, הינה מופע ספציפי של דלקות עוריות זיהומיות. למחלות אלה יש

סינדרום הזנב השמוט – Swimmer’s Tail

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) חזרתם מבילוי בים עם כלבכם ופתאום הזנב שלו שמוט לחלוטין? יכול להיות שהוא סובל מ- Swimmer’s Tail Syndrome. מה היא התסמונת?

פפילומה בכלבים

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) וירוס הפפילומה קיים בכלבים ויכול לגרום לגידולים כרוביתיים, בייחוד באזור הפה.  פפילומה אוראלית (של חלל הפה) מופיעה בעיקר בכלבים צעירים משנתיים,

דלקת שתן אידיופטית בחתולים- FIC

 מאת: טל חסנוב (וטרינרית) יש לכם חתול צעיר שנראה לא נינוח, יוצא ונכנס מארגז החול? יתכן והוא סובל ממחלת דרכי שתן תחתונה בחתולים. מבין הגורמים

השאירו פרטים ונחזור אליכם

Call Now Button