טל חסנוב (ממש עוד מעט וטרינרית)
NT-proBNP הינו הורמון המיוצר ומופרש לזרם הדם על ידי תאי שריר הלב. רמות נמוכות של ההורמון מצויות בזרם הדם כל הזמן, אך הלב מגביר ייצורו והפרשתו בתגובה למתח רב מידי המופעל על השריר.
מתח רב מידי המופעל על שריר הלב נפוץ בצורות רבות של מחלות לב או בכשל לבבי. מידת העליה בהורמון ה BNP בזרם הדם מצויה בקורלציה עם חומרת מחלת הלב. לפיכך, נמצא כי מדידתו עשויה לסייע בידינו להגיע לאבחנת מחלת לב בחתולים ואף לאמוד את חומרתה. לאחרונה, בדיקה כמותית הינה זמינה בשוק ולמעשה מאפשרת קבלת תוצאה מהירה ופשוטה של ריכוזי ההורמון.
מה הן מחלות הלב הנפוצות בחתולים?
מחלת הלב הנפוצה ביותר בחתולים היא HCM- Hypertrophic Cardiomyopathy המאופיינת בהתעבות של שריר הלב המקטינה את החלל שנועד להכיל את הדם. מחלות נוספות כוללות איוושות, בעיות מסתמים, הפרעות קצב והידקקות שריר הלב (DCM).
האתגר באבחון מחלות לבביות בחתולים:
לעיתים רבות יגיעו חתולים ללא סימנים קליניים למרפאה, ובבדיקה שגרתית יימצאו אי סדרים בקצב הלב, איוושות, או קצב לב מהיר\איטי יותר מהנורמלי. במצבים כאלה קשה לקבוע כיצד להתקדם- האם להמשיך באבחון? האם החתול נמצא בסכנת חיים? כל אבחון נוסף מצריך עוד זמן, התעסקות וכסף מצד הבעלים.
אז מה האפשרויות האבחוניות העומדות בפנינו?
- אלקטרוקרדיוגרפיה (ECG): הדרך המועדפת והמומלצת ביותר לאיתור והערכת אריתמיות (הפרעות קצב), אך פחות רגיש לאיתור הגדלת לב ואי תפקוד. לפיכך קיים סיכוי גבוה שבמחלות לב מסויימות יופיע ECG נורמלי.
- רדיוגרפיה (צילומי רנטגן לבית החזה): דרך מצוינת להעריך את גודלו וצורתו של הלב. אם כי אינו תמיד רגיש לבעיות ראשוניות או לבעיות התחלתיות בהן השינויים אינם משמעותיים.
- אקוקרדיוגרפיה (אקו לב): הבחירה האבחנתית ביותר לאיתור מחלות לב בחתולים. בדיקה זו מאפשרת בחינה מדוייקת לפרטי פרטים של מימדי העליות והחדרים, צורת הלב ותפקודו. כמו כן, פונקציית ה"דופלר" מאפשרת לבחון את זרימת הדם ומגלה בקלות איוושות ובעיות במסתמים.
לפיכך, הבחירה הראשונה והטבעית לרוב תהיה באקו-לב, אם כי בדיקה זו מצריכה רופא מומחה, מה שעולה בעוד נסיעה, זמן וכסף. כמו כן, הרבה מהחתולים צריכים טשטוש לביצוע הבדיקה.
מתי מתאים להשתמש בבדיקת ה NT-proBNP?
סימנים של קושי נשימתי בחתולים עשויים להעיד על מחלת לב חבויה (Cardiomyopathy) ואי ספיקת לב (congestive heart failure), או על מחלה נשימתית ראשונית. במצבים רבים קשה לקבוע באם מקור הקליניקה נעוץ במחלה לבבית או נשימתית, בנוסף- לא תמיד צילומי הרנטגן שנועדו לקבוע את מקור הבעיה, הינם חד משמעיים. במקרים כאלה, הערכה באמצעות NT-proBNP יכולה לסייע בקביעה האם מקור הבעיה בלב או בבעיית נשימה ראשונית, וכן בדיאגנוזה ובחירת הטיפול האופטימלי. בדיקה זו מבוצעת באמצעות דגימת דם פשוטה, ותוצאות מתקבלות במקום ובמהרה.
עד כמה בדיקת ה NT-proBNP אמינה?
מחקרים רבים שבחנו את אמינות בדיקת הורמון זה בחתולים מעידים על רגישות וספציפיות גבוהות באיתור מחלות לב המלוות בסימנים קליניים.
בהשוואת ממצאי הבדיקה אל מול ממצאי אקו לב (שכאמור נחשבת הבדיקה האמינה ביותר) נמצאה התאמה מצוינת.
לפיכך, בהתחשב במגבלות שצויינו לגבי ECG ורדיוגרפיה, יחד עם מחירו הגבוה של אקו לב, הופכת בדיקת ה NT-proBNP לאלטרנטיבה המועדפת והאמינה.
חשוב מאוד לציין ולהבהיר כי בדיקת ה NT-proBNP איננה תחליף לבדיקת האקוקרדיוגרפיה, אלא מהווה כלי מצוין לאבחון התחלתי המכווין לבעיית לב.
יש לציין שכיום ניתן להשתמש בבדיקה זו גם לאיתור מחלות לב בכלבים.